среда, 27 августа 2008 г.

5 способов обрести уверенность в себе

5 способів знайти упевненість в собі


Можна бути тричі упевненою в собі людиною, знати собі ціну і бачити всі свої достоїнства. Проте позиція претендента здатна підірвати це відчуття в будь-якому з нас. Особливо, якщо співбесіди одне за іншим закінчуються невдачею. Самооцінка нижча за плінтус – не кращий ваш супутник, коли вас чекає чергове інтерв'ю. Звичайно, вас можуть зустріти і люб'язно, але треба бути готовим до будь-якого прийому, а значить, перш за все, – бути упевненим в собі. Звідки узяти цю упевненість?

Я – знахідка для будь-якого

Все йде від голови, це відомо кожному. Як набудуєтеся, так вас і приймуть. Тому насамперед займіться аутотренингом. Це зовсім не означає, що ви повинні сісти в позу лотоса на килимок для йоги і, розгойдуючись вправо-вліво, наспівувати мантры про те, як ви хороші. Багатьом при слові "аутотренинг" представляється якась грунтовна дія, що вимагає підготовки і зусиль. Насправді потрібно всього лише поселити в голові одну-єдину думку – про власну перевагу. Немає нічого поганого в тому, аби інколи підвести себе над більшістю. Приблизно ось так: я освічена людина, у мене зовсім не три класи церковно-приходської школи, я активний і динамічний працівник, я не біжу від відповідальності, ховаючись за монітор, я проявляю ініціативу тоді, коли останні розкладають пасьянси і тому подібне Виходить, я – кращий. Шукайте прикмети власної висоти і всілякі підтвердження цього факту. Наприклад, якщо вас хвалять, – не відмахуйтеся і не скромничайте, а в думках погоджуйтеся із співбесідником. Причому цю роботу краще вести безперервно, поки шукаєте нове місце.

Лев і кролик

Зустріньтеся напередодні важливого інтерв'ю з тим, хто слабкіший за вас. Друг, якого ви вважаєте недотепою і невдахою; приятель, який не може пари слів зв'язати; знайомий, що не є дуже великим інтелектуалом, – все це відмінні кандидати для спілкування напередодні розмови про працевлаштування. В оточенні будь-якої людини знайдуться ті, хто в чомусь слабкіше за нього, саме це і треба використовувати. Так, ось так ось грубо відчуєте свою перевагу. Ваше завдання – відчути себе левом в компанії кролика, розпрямити грудну клітку і відправитися гордою ходою за видобутком.

А ось кому талант?

Незадовго до інтерв'ю повправляйтеся в тому, в чому ви сильні. Перевірте свої професійні знання, якщо ви в них упевнені. Поговорите нашвидку на іноземній мові, якщо вам це під силу. Неважливо, чи має це відношення до майбутньої роботи. Легко і невимушено віджимайтеся від підлоги енна кількість разів, малюйте, якщо умієте малювати, грайте на гітарі або іншому інструменті – будь ласка, не соромтеся, закотите концерт. Відчуйте себе талановитим, повірте в свою унікальність. І тоді м'яке свічення ваших очей, яке буде забезпечено таким показовим виступом, не залишиться непоміченим. Вас запам'ятають, тому що ви справите враження особливої людини.

Хто похвалить мене краще за всіх...

Шукайте похвали, де лише можна. Так, способи підняти самооцінку в більшості своїй не найскромніші, але, з іншого боку, шкоди ви теж нікому не заподієте. А лише користь. І до речі, не лише собі, а, можливо, і майбутньому працедавцеві, якому цей дарунок, тобто ви, дістанеться.

Похвалу можна гарантовано знайти у близьких людей, друзів, які знають всі ваші достоїнства. Можливо, традиційно щедрі були на добрі слова ваш шкільний педагог, науковий керівник або один з колишніх начальників? Подзвоните вчительці, яка до цих пір упевнена, що у вас помер знаменитий ботанік, або колишньому шефові, який виховав вас як рідного. Поговорите про життя, пригадаєте минувщину і послухайте добрі слова в свою адресу.

Дивися в корінь

Ну, і, нарешті, ви повинні перекласти свій погляд з власних недоліків і комплексів на чужі. Побудьте строгим і критичним. Скажіть собі – ну що такого особливого і взагалі хорошого в цій компанії? Якась позаштатна контора, незрозуміла посада, та і грошей не те аби золоті гори! Звичайно, я гідний кращого місця, але так і бути – сходжу, погляну. Налаштуйтеся на те, що нічого ідеального не буває, і ідиті спокійно, немов би робите позику, тоді ваш спокій буде воістину царським.

І не чекайте побачити перед собою на співбесіді досконалу машину по виявленню недоліків у претендентів. Кадровик – це теж людина. Киньте на нього побіжний погляд – теж геть і пасмо волосся вибилося, і крихти на столі, і хмари у взутті не відбиваються. Розслабтеся і дихаєте глибше – всі мають право на недоліки.
Ніколи не забувайте тренувати упевненість в собі. Самосвідомість адже воно те ж, що дишло: куди обернеш, то і вийде. Як попрацюєте над собою, так вас і сприймуть.

Комментариев нет: